Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowo-pistacjowe ciasteczka"
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1541
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 113
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 82
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1541
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 113
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 82
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.
Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do żółtek razem z połową soku z pomarańczy, otartą skórką, mieszamy. Żółtka łączymy z pianą z białek oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski o długości ok. 4 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 180oC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy, aby powstał lukier. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Płaty skórki pomarańczowej kroimy w trójkątne kawałki. 4. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i trójkątami skórki pomarańczowej. Na koniec każde ciastko posypujemy posiekanymi pistacjami.
Wartość odżywcza sztuki 30 kcal Białko 1 g/Tłuszcz 1 g/Węglowodany 6 gŹródło: Rewia