Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowo-pistacjowe ciasteczka

Pomarańczowo-pistacjowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowo-pistacjowe ciasteczka"

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • sok i skórka otarta z pomarańczy
  • laska wanilii
  • 20 g kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10–12 dużych pistacji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowo-pistacjowe ciasteczka

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł.

  2. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.

  3. Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do żółtek razem z połową soku z pomarańczy, otartą skórką, mieszamy. Żółtka łączymy z pianą z białek oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski o długości ok. 4 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 180oC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

  4. Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy, aby powstał lukier. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Płaty skórki pomarańczowej kroimy w trójkątne kawałki. 4. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i trójkątami skórki pomarańczowej. Na koniec każde ciastko posypujemy posiekanymi pistacjami.

  5. Wartość odżywcza sztuki 30 kcal Białko 1 g/Tłuszcz 1 g/Węglowodany 6 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń