Do góry

Desery Przepis na:

Pomidory na rukoli

Pomidory na rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Pomidory na rukoli"

Składniki

  • 40 dag pomidorów
  • 20 dag rukoli
  • 1 dymka
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 10 dag sera mozzarella
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz kolorowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do miski. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.

  2. Rukolę przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia lub osusz na papierowych ręczniczkach kuchennych. Włóż do miski z rukolą, wymieszaj.

  3. Oczyszczoną dymkę oraz osączone z zalewy czarne oliwki (bez pestek) pokrój w krążki, dodaj do pozostałych przygotowanych składników sałatki. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokój na kawałki. Wrzuć do miski z sałatką, wymieszaj.

  4. Oliwę (lub olej) wymieszaj w kubeczku razem z octem winnym, musztardą francuską, solą oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej sałatki, delikatnie przemieszaj.

  5. Sałatkę najlepiej podawaj razem z pokrojoną na kawałki i zrumienioną na suchej patelni bagietką.

  6. Czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń