Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidory na rukoli"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 378
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 378
Składniki
Pomidory opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do miski. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Rukolę przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia lub osusz na papierowych ręczniczkach kuchennych. Włóż do miski z rukolą, wymieszaj.
Oczyszczoną dymkę oraz osączone z zalewy czarne oliwki (bez pestek) pokrój w krążki, dodaj do pozostałych przygotowanych składników sałatki. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokój na kawałki. Wrzuć do miski z sałatką, wymieszaj.
Oliwę (lub olej) wymieszaj w kubeczku razem z octem winnym, musztardą francuską, solą oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej sałatki, delikatnie przemieszaj.
Sałatkę najlepiej podawaj razem z pokrojoną na kawałki i zrumienioną na suchej patelni bagietką.
Czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety