Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory z soczewicą"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 142
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 382
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 142
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 149
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 382
Składniki
Soczewicę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zalej ją świeżą wodą i gotuj bez dodatku soli 40-50 minut. Odlej, pozostaw do ostudzenia.
Pomidory opłucz, osusz. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokrój pomidory na ósemki, odrzucając gniazda nasienne. Ser typu feta osącz z zalewy, rozdrobnij. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki, grubo posiekaj.
Soczewicę wymieszaj z pomidorami, fetą i natką. Olej wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem oraz 1-2 łyżkami soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, polej sałatkę.
Czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.
Brązowa soczewica wymaga moczenia (minimum 3 godziny) i długiego gotowania (40-50 minut). Zielone i czerwone ziarna wystarczy przepłukać na sicie i wrzucić na wrzątek (2 szklanki wody na szklankę soczewicy). Czerwoną soczewicę gotuj 15-20 minut, zieloną: 25-30 minut.Źródło: Świat kobiety