Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ponczowe ciasto z miodem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 620
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 620
Składniki
Utrzeć 25 dag masła z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać 2 łyżki miodu, sok z 1 cytryny i startą skórkę cytrynową. Porcjami dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Utrzeć mikserem na gładkie ciasto. Przelać do posmarowanej tłuszczem blachy (23,5x30 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Sok z 1 cytryny wymieszać z resztą miodu. Upieczony placek ponakłuwać wykałaczką i delikatnie skropić częścią ponczu miodowo-cytrynowego. Wystudzić. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z resztą soku z cytryny.
Krem rozsmarować na wierzchu placka. Odstawić do stężenia. Przed podaniem ciasto udekorować kawałeczkami skórki cytrynowej, polać resztą ponczu.Źródło: Życie na gorąco