Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ponczowe smakołyki na Wielkanoc"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 100
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 19
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 100
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 19
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, 2 jajka, szczyptę soli oraz roztarte z kilkoma łyżkami ciepłego mleka drożdże. Wymieszaj masę starannie, dodaj pozostałe jajka, cukier waniliowy i skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Wyrabiaj energicznie ciasto tak długo, aż stanie się gęste i elastyczne oraz zacznie odchodzić od dłoni i ścianek naczynia. Wówczas dodaj stopione i lekko schłodzone masło.
Jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Przełóż do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia. Uwaga: foremki napełniaj tylko do połowy!
Piecz babeczki 15-20 minut w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj poncz. W rondelku zagotuj 2 szklanki wody z cukrem pudrem i wydrążonym rdzeniem wanilii.
Po wystudzeniu dodaj rum. Z babeczek zetnij wierzchy, lekko wydrąż środki i nasącz je ponczem. Przed podaniem napełnij bitą śmietaną i udekoruj dowolnymi owocami, np. figami, miechunką.
Czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.
Ponczem możesz nasączyć również dużą babkę drożdżową pieczoną w formie z kominem.
Po nasączeniu ciasta miejsce po kominie napełnij bitą śmietaną lub kremem na bazie serka mascarpone oraz pokrojonymi na kawałki ulubionymi owocami. Otrzymasz klasyczny deser francuski o nazwie babka Savarin.Źródło: Świat kobiety