Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pręgowana rolada z truskawkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 94
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, a na koniec delikatnie wmieszaj przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dosyp kakao i dokładnie wymieszaj.
Oba ciasta wyciśnij za pomocą worka cukierniczego z gładką końcówką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskaj obok siebie paski na przemian jasnego i kakaowego ciasta, tworząc skośny wzór. Paski powinny mieć grubość około 1,5 cm.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20 minut. Po upieczeniu lekko oprósz powierzchnię mąką tortową i obróć oprószoną stroną na czysty papier.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie małymi porcjami stopniowo dodawaj twaróg, cały czas mieszając.
Oczyść truskawki i pokrój je. Ze schłodzonego korpusu ostrożnie zdejmij papier do pieczenia. Płat ciasta posmaruj kremem, rozłóż na nim truskawki i za pomocą ściereczki zwiń w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem pokrój na porcje. Czas przygotowania: 50 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 228 kcal.Źródło: Na żywo