Do góry

Desery Przepis na:

Prosty sernik rafaello

Przepis dnia 2020-04-04
Prosty sernik rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 11146

Dodano:

Odsłon: 3577

Coś dla wielbicieli kokosu, ale i nie tylko, przepis można przerobić na swoje smaki i potrzeby. Sernik ten jest bardzo prosty, nie potrzeba specjalnych zdolności. Można upiec na święta, lub specjalną rodzinną okazje, do kawy na weekend, jak to zwykle u mnie bywa... Uwielbiam serniki pod każdą postacią, a dziś podrzucam Wam taki właśnie szybki i smaczny, bardzo ładnie prezentujący się na stole.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g masła lub margaryny
  • 1 jajko M
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego 3- krotnie mielonego
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka L
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 125 ml mleka kokosowego
  • Polewa:
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 g żelatyny
  • 75 g białej czekolady
  • garść wiórek kokosowych
  • rafaello lub inne cukierasy kokosowe do ozdoby
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosty sernik rafaello

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.

  2. Żółtka utrzeć z cukrami na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń, wlać śmietankę i mleczko kokosowe (można mleczko zastąpić samą śmietanką 30 %) , krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Masę serową przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika.
    Piec w temp. 170 C przez ok. 1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy sernik ostygnie zrobić polewę.
    Żelatynę zalać zimną wodą 2-3 łyżki i pozostawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady na małym ogniu, zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia, gdy polewa zacznie ściągać wylać na wierzch sernika, posypać boki wiórkami kokosowymi i ułożyć kokosowe cukierki na około.

  3. Sernik wrzucić do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń