Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec karmelowy w słoiczkach"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12722
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1441
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5802
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12722
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1441
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13905
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5802
Składniki
porcji • : 30 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 15 min • 494 kcal/porcja • 5 zł/porcja
W jednym rondelku zagotuj mleko z pastą waniliową, w drugim wodę z cukrem. Mleko od razu zdejmij z ognia, wodę gotuj na małym ogniu, mieszając, aż karmel zgęstnieje (4-5 minut).
Przełóż do miski żółtka i mąkę kukurydzianą. Dodawaj stopniowo mleka, mieszając, a następnie, karmelu. Przełóż wszystko do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć (3-4 minuty). Na koniec dodaj masło i rum.
Ciasto połam na małe kawałki i rozłóż do 6 słoiczków. Na ciasto wyłóż krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Na sos karmelowy wymieszaj mikserem wszystkie (odłóż 3-4 łyżki śmietany).
Wyjmij z lodówki słoiki z ciastem i kremem karmelowym. Najpierw rozłóż pozostawioną ubitą śmietanę, następnie gorący sos. Podawaj z plasterkami banana.Źródło: Olivia