Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec karmelowy w słoiczkach"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Składniki
porcji • : 30 min (plus chłodzenie) • gotowanie: 15 min • 494 kcal/porcja • 5 zł/porcja
W jednym rondelku zagotuj mleko z pastą waniliową, w drugim wodę z cukrem. Mleko od razu zdejmij z ognia, wodę gotuj na małym ogniu, mieszając, aż karmel zgęstnieje (4-5 minut).
Przełóż do miski żółtka i mąkę kukurydzianą. Dodawaj stopniowo mleka, mieszając, a następnie, karmelu. Przełóż wszystko do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć (3-4 minuty). Na koniec dodaj masło i rum.
Ciasto połam na małe kawałki i rozłóż do 6 słoiczków. Na ciasto wyłóż krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Na sos karmelowy wymieszaj mikserem wszystkie (odłóż 3-4 łyżki śmietany).
Wyjmij z lodówki słoiki z ciastem i kremem karmelowym. Najpierw rozłóż pozostawioną ubitą śmietanę, następnie gorący sos. Podawaj z plasterkami banana.Źródło: Olivia