Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przekładaniec makowy z czekoladą"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 1057
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 1057
Składniki
12 porcji • : 60 min • pieczenie: 40 min • 230 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Przygotuj mak<a href="http://porady.swiatkobiety.pl/porady/news-jak-gotowac-mak-do-ciasta,nId,1936466" target="_blank"> zgodnie z naszymi wskazówkami. </a>
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj mikserem z cukrem na gładki kogel-mogel. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno: mak, bułkę tartą i kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.
Białka ubij na pianę (możesz odrobinę je posolić, wtedy piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Prostokątną formę lub tortownicę posmaruj cienko masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do tortownicy masę makową, wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Zanim wyjmiesz ciasto, uchyl na kilka minut drzwiczki piekarnika.
Ubij kremówkę z cukrem, dodaj mascarpone i sok cytrynowy. Posmaruj kremem wierzch ostudzonego ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce na cieniutkie wiórki (powinna być dobrze schłodzona) i posyp nimi wierzch ciasta.Źródło: Olivia