Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładaniec z gruszkami"
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 28
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 138
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 28
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 138
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj łyżeczkę cukru, szczyptę soli i 10 dag masła. Wlej ok. 100 ml wody. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Mak wymieszaj z 5 łyżkami cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.
Twaróg utrzyj z 5 łyżkami cukru, szczyptą soli i 1 op. cukru waniliowego. Orzechy wymieszaj ze szczyptą soli, 5 łyżkami cukru i ostatnim cukrem waniliowym.
Gruszki obierz, oczyść, pokrój w plasterki. Wymieszaj je z resztą cukru. Pozostałe 3 jajka wymieszaj ze śmietaną.
Ciasto francuskie rozmrażaj ok. 20 minut w pokojowej temperaturze. Kruche ciasto wyjmij, rozwałkuj. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód wylep kruchym plackiem. Ciasto francuskie cienko rozwałkuj. Wytnij 7 krążków wielkości tortownicy.
Kruchy placek posmaruj połową masy makowej i 4 łyżkami masy śmietanowej. Przykryj krążkiem ciasta francuskiego. Na tym rozsmaruj połowę masy serowej i ponownie ułóż ciasto francuskie. Posyp je orzechami, posmaruj 4 łyżkami masy śmietanowej.
Rozłóż połowę gruszek. Tak samo ułóż kolejne warstwy z ciasta francuskiego, gruszek, orzechów i pozostałych mas. Na wierzchu połóż ostatni krążek ciasta francuskiego. Piecz ok. 75 minut w temp. 175 st.Źródło: Tina