Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z konfiturą i orzechami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 138
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 138
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 6 żółtek, proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Ciasto szybko zagnieść, owinąć folią, wstawić do lodówki na 1,5 godz.
6 białek ubić na sztywno, dodając 3/4 szklanki cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć bezą, posypać posiekanymi orzechami, piec 50 min w 170oC.
Przygotować krem: połowę mleka ugotować z cukrem. Resztę wymieszać z mąką, żółtkami i skrobią, dodać do ciepłego, zagotować. Powstały budyń zmiksować z likierem i utartym na puch masłem.
Oba placki posmarować kremem i konfiturą, nałożyć jeden na drugi. Wierzch udekorować posiekanymi batonami.
Zamiast konfitury można użyć frużeliny: 1/2 kg świeżych lub mrożonych owoców przesmaż z cukrem, podlej wodą, zagęść skrobią.
ok. 65 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium