Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przekładaniec z żurawiną"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 336
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34163
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 160
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 336
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34163
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 160
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy 125 g cukru i ubijamy na pianę. Łączymy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy 10–12 minut w 180oC.
Żelatynę namaczamy w wodzie. Żurawinę odcedzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Do serka mascarpone dodajemy jogurt, cukier waniliowy, 50 g cukru i żelatynę, miksujemy. Stopniowo łączymy z bitą śmietaną, aby powstał puszysty krem.
Ciasto przekrawamy na pół. Jeden blat smarujemy dokładnie kremem i przez środek wykładamy pas żurawiny. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Masę marcepanową wyrabiamy z barwnikiem, rozwałkowujemy i układamy na wierzchu ciasta.
Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 41 g.Źródło: Rewia