Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na pyszne pączki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 582
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 120
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 582
Składniki
Zrób rozczyn. Drożdże pokrusz do rondelka, wsyp 2 łyżki mąki, cukier i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
Jajko i żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj z solą. Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Mieszaj, na koniec dodaj utarte jajka i spirytus. Wyrabiaj ciasto 15 minut, wlej stopione masło i wyrabiaj znów 5 minut. Przykryj i odstaw.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. 2 godz.), rozwałkuj je na placek grubości 1 cm i podsyp mąką. Na połowie ciasta zaznacz szklanką kółka. Na środku każdego kółka połóż pół łyżeczki powideł. Część z powidłami przykryj resztą ciasta. Dociśnij zaznaczone kółka i szklanką wykrój całe. Odłóż do wyrośnięcia na godzinę.
Smaż pączki odwrotnie niż leżą w rozgrzanym oleju, przewracając. Gotowe ozdób skórką pomarańczową i polewą. Czas przygotowania: 120 minut.
Cena porcji: ok. 2 zł, kalorie: porcja 360 kcal.
Eksperymentuj z nadzieniem. Możesz dodać do pączków dżem morelowy albo z dzikiej róży.Źródło: Na żywo