Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na pyszne pączki"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 279
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 111
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 778
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 891
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 279
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 111
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 778
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 891
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj suche drożdże, sól, cukier, wymieszaj. Dodaj pozostałe i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
Szklanką wykrawaj kółka, a mniejszą foremką (lub korkiem od butelki) – dziurki. Używając foremek do pierników możesz wykrawać z ciasta inne kształty.
Odstaw na ok. 30 minut, by podwoiły swą objętość.
Do garnka wlej olej, mocno rozgrzej (powinien mieć temp. ok. 175°C). Smaż pączki z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp np. wiórkami kokosowymi lub ozdobami cukierniczymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut
Sztuka: 200 kilokalorii
<strong>Do ciasta warto dodać łyżkę tłustego naturalnego serka, dzięki temu pączki dłużej pozostaną świeże.</strong>Źródło: Świat i Ludzie