Do góry

Desery Przepis na:

Przysmak babuni - jedna blacha to za mało

Przysmak babuni - jedna blacha to za mało

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 31158

Z pewnością wielu z was pamięta ten smak z dzieciństwa. Drożdżowe ciasto z wiśniami jest wręcz idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Każdy kto spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • Pół kostki roztopionego i delikatnie przestudzonego masła
  • Pół szklanki mleka
  • Kilka łyżek miodu
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • Składniki na kruszonkę:
  • Pół kostki roztopionego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przysmak babuni - jedna blacha to za mało

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników (oprócz tych na kruszonkę). Wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przełóż do miski i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem (aby wyrosło). Po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz.

  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i wyłóż na wierzch wiśnie. Oprósz cukrem. Zrób kruszonkę - mąkę wymieszaj z cukrem, zalej gorącym masłem i wymieszaj widelcem (wyrób między palcami na kruszonkę). Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Włóż ciasto do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 180 stopni (termoobieg). Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń