Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przysmak działkowca"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23151
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23151
Składniki
20 dag zimnego masła lub margaryny posiekaj ostrym nożem. Dodaj dwa żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz 3/4 szklanki cukru. Dodaj śmietanę, szczyptę soli, szybko połącz i zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotuj owoce. Truskawki opłucz, odszypułkuj, osusz, a potem pokrój w cienkie plasterki. Owoce agrestu opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pozostaw na sicie do obcieknięcia. Przebrane porzeczki także opłucz i osusz, a na koniec obierz z szypułek.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Wylep dno formy. Na 1/3 rozłóż truskawki, na kolejnej części agrest, a na ostatniej porzeczki. Piecz ciasto 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch resztą cukru.
Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,10 zł, 12 porcji.
Owoce możesz wymieszać lub ułożyć z nich kolorowe wzory.Źródło: Świat kobiety