Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z bitą śmietaną dla marzycieli"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 81
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 81
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Składniki
Zagotuj wodę w garnku, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Na wodę wrzucaj po łyżce mąki, mieszaj energicznie, aż masa będzie odchodzić od ścianek i stanie się szklista. Odstaw do wystudzenia. Wbijaj po jednym jajku, ucieraj energicznie na gładką masę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj ciasto, kładź na papierze kulki w pewnych odstępach od siebie. Możesz też wyciskać ciasto szprycą. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, wystudź, przekrój w poprzek.
Śmietanę ubijaj na sztywno, dodając stopniowo cukier puder. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Na spodniej części każdego ptysia kładź owoce, bitą śmietanę. Przykryj wierzchnią częścią. Posyp ptysie cukrem pudrem.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień