Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysie z jagodami"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 340
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 235
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 6342
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 340
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 235
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 6342
Składniki
Zagotować szklankę wody, dodać masło. Na wrzątek wsypać mąkę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Wciąż mieszając, wbijać do ciasta po jednym jajku. Utrzeć ciasto, przełożyć je do szprycy. Blachę wyłożyć pergaminem. Wyciskać na niego placki ciasta. Piec ok. 15 min w temp. 220oC. Wystudzić, przekroić.
Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Śmietanę ubić na sztywno z 2/3 cukru pudru. Jagody umyć, zmiksować (kilka jagód odłożyć), dodać namoczoną żelatynę, wymieszać z bitą śmietaną.
Schładzać ok. godziny. Nadziać ptysie, udekorować jagodami i pistacjami, posypać cukrem pudrem.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium