Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z lodami i czekoladą"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 59
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 156
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 202
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 403
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 59
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 156
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 202
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 403
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,70 zł.
Wartość odżywcza sztuki 110 kcal Białko 1 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 9 g
Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy nieduże kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC i pieczemy 20–25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę (gorzką lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia na kilka minut. Kiedy czekolada będzie już twarda, do dolnej części ciastka nakładamy porcję lodów i przykrywamy częścią z polewą czekoladową. Od razu podajemy, aby lody się nie rozpuściły.
Jeśli chcemy przechować deser, przekładamy ptysie do pudełka i wkładamy do zamrażalnika.Źródło: Rewia