Do góry

Desery Przepis na:

Puchar jogurtowo-owocowy

Puchar jogurtowo-owocowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Puchar jogurtowo-owocowy"

Składniki

  • 750 ml białego półsłodkiego wina (plus 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptu)
  • szklanka cukru pudru
  • 8 nektarynek
  • 4 listki żelatyny (namoczone w wodzie)
  • garść pistacji do dekoracji
  • 6 kawałków 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 listki żelatyny (namoczone w wodzie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotuj 750 ml wina z cukrem i 800 ml wody. Włóż 6 nektarynek. Dociąż je talerzem, aby były przykryte płynem. Gotuj na małym ogniu 12 minut. Wyjmij je, ostudź, po czym obierz i pokrój w cząstki. Odlej tyle płynu, by w rondlu został litr. Wrzuć żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Mieszaj od czasu do czasu, aby galaretka nie stężała.

  2. Na sos przełóż jogurt do rondla. Dodaj cukier, 1/2 szklanki śmietany i esencję. Podgrzewaj na małym ogniu 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Dodaj namoczoną żelatynę. Zdejmij rondel z ognia i odstaw, aby sos ostygł (20 minut). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

  3. Ciasto porwij na małe kawałki. Wrzuć połowę do dużej szklanej misy i skrop winem. Przykryj połową sosu jogurtowego i wstaw do lodówki na godzinę (resztę sosu też). Następnie rozłóż połowę galaretki i nektarynek. Wstaw do lodówki na godzinę. Powtórz warstwy raz jeszcze i wstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Udekoruj cząstkami świeżych nektarynek oraz posiekanymi pistacjami.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń