Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puchowa babka na drożdżach"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 300
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 170
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2985
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2828
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 300
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 170
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2985
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2828
Składniki
Połowę mąki sparz wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj. Przestudź, dodaj drożdże, ponownie wymieszaj. Miskę przykryj, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodawaj do zaczynu razem z pozostałą mąką. Wyrabiaj kilka minut. Dodaj roztopione masło i rum, a na koniec rodzynki.
Foremkę na babę (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Przełóż ciasto, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni. Piecz 50-60 minut. Czekolady połam drobno, wrzuć do śmietanki. Podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Polej babkę.
Czas ok. 120 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.
Czasem zdarza się, że mimo wielu starań, babka drożdżowa nie wyrośnie, opadnie lub pojawi się w niej nieapetyczny zakalec. Nie wyrzucaj wówczas ciasta.
Pokrój taką babę na kawałki, wysusz w piekarniku, a potem zmiel. Otrzymasz dzięki temu słodką tartą bułkę, którą będziesz mogła wykorzystać do innych wypieków.Źródło: Świat kobiety