Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta gwiazdka z kawą"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 248
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 18
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 248
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 18
Składniki
Czekoladę drobno posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Kawę rozpuść w odrobinie wrzątku. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połącz z czekoladą oraz kawą. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do masy czekoladowej.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z ciastem. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę w kształcie gwiazdki posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 45 minut. Po wystudzeniu ciasto obficie oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj