Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysta serowa rolada z makiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do miseczki. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka. Dołóż 15 dag pokrojonego na kawałeczki masła oraz pokruszony twaróg. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
Bakalie rozdrobnij. Masę makową wymieszaj z bakaliami. W wersji dla dorosłych do masy możesz dodać 3 łyżki brandy lub innego mocnego alkoholu.
Przygotowane ciasto przełóż na stolnicę. Rozwałkuj na dosyć gruby placek. Posmaruj go masą makową. Uformuj struclę.
Ciasto przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45–50 minut.
Upieczoną struclę lekko przestudź. Pozostałe masło stop. Ciasto posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Struclę możesz udekorować np. gwiazdami z suszonych moreli.Źródło: Tina