Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty Sernik na Kruchym Spodzie.

Puszysty Sernik na Kruchym Spodzie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 505 Ocena: 9363

Dodano:

Odsłon: 4499

Puszysty i smaczny sernik,sprawdzi się na święta i nie tylko.

Składniki

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto:
  • ok.300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki)
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl.cukru kryształu
  • aromat waniliowy lub sok z cytryny
  • 3\4 szkl.oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • Dodatkowo:
  • pół słoika powideł śliwkowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta,mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtka,a białka odkładamy w osobnej misce na pianę.masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia,spód wylepić kruchym ciastem,posmarować powidłami i odstawić na bok.

  2. Do miski wbijamy żółtka,wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu,następnie wrzucam twaróg,miksuje do połączenia,wlewam aromat waniliowy,olej,oraz wsypuje budynie,miksuje krótko do połączenia.
    W osobnej misce ubijam na sztywno 8 białek(2 od ciasta kruchego plus 6 od masy serowej).
    Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia,łyżką drewnianą,lub po prostu ręką.
    Całość przelewamy na surowe kruche ciasto,posmarowane powidłami i wkładamy do piekarnika na 1 godz.15 min.pieczemy w temp.170 C.
    Po ok.godz.pieczenia uchylić delikatnie piekarnik i przykryć folią aluminiową górę,żeby za bardzo się nie spiekł.
    Sernik po upieczeniu pozostawić w piekarniku,uchylić drzwiczki i niech dobrze wystygnie-nie wyjmować,bo pęknie,następnie włożyć na noc do lodówki.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń