Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik piankowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Białka schładzam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ser i powoli ucieram robotem. Dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Białka solę, ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej porcjami i delikatnie mieszam.
Mniejszą blachę natłuszczam, oprószam dno bułką tartą, wlewam do niej masę i wstawiam do większej blachy.
Do większej blachy wlewam gorącą wodę (do 3/4 wysokości). Można też piec sernik w jednej blasze. Piekę go ok. godz. w temp. 180°C.
Sernik lekko studzę i delikatnie oddzielam nożem ciasto od brzegów blachy, wtedy nie opadnie. Polewam płynną polewą.
90 min, porcja 270 kcal, koszt porcji 2,90 zł, przepis na 12 porcji.Źródło: Kobieta i życie