Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty suflet waniliowy"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 76
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 81
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 76
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 81
Składniki
4 porcje • : 20 min • pieczenie: 30 min • 465 kcal/porcja • 2,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj połową masła cztery foremki do zapiekania, po czym obsyp ich ścianki połową cukru pudru (nadmiar wysyp).
Czekoladę i resztę masła rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj kolejno do czekoladowej masy, dokładnie mieszając. Odstaw na bok, aby masa wystygła.
Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostały cukier puder. Najpierw dodaj do czekoladowej masy 1/3 piany z białek i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj resztę.
Przełóż do foremek gotową masę i wstaw do piekarnika. Piecz 18-20 minut, aż suflety zaczną wychodzić ponad foremki. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ze śmietaną.Źródło: Olivia