Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty wieniec z pistacjami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 174
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj przestudzone masło. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotuj masę orzechową: mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej nim zmielone orzechy. Dodaj mielony cynamon do smaku. Wymieszaj z dżemem i odstaw na 40 min, aby masa zgęstniała.
Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą orzechową i zwiń. Powstały rulon najpierw skręć, tak by przypominał warkocz, a następnie ułóż go na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec i sklejając brzegi. Struclę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 45 min w temp. 175 st. Ostudź i udekoruj wg uznania.Źródło: Tina