Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne ciasto- cytrynowe orzeźwienie"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 844
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9251
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 844
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9251
Składniki
Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując.
Na koniec dodaj suche , całość delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 180°C. Wystudź.
Do rondelka wlej sok z cytryny oraz 250 ml wody, wsyp cukier, zagotuj. Do kubeczka wsyp proszek budyniowy, wlej 125 ml wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wrzącej wody z cytryną, ciągle mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń.
Z ciasta biszkoptowego wytnij kółka. Ułóż je na spodzie foremek lub miseczek i przykryj masą budyniową. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z miseczek i udekoruj owocami.
40 minut, porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie