Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne ciasto gruszkowe"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Przesiej mąkę do misy, dodaj masło pokrojone w kostkę i połącz. Następnie wsyp cukier i szczyptę soli, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
Gruszki obierz, ostrożnie wyjmij środki i pokrój je w plastry o grubości pół centymetra. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm i przenieś do tortownicy o średnicy 24 cm. Lekko wciśnij je w formę i przyciśnij krawędzie. Resztę ciasta odkrój. Dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Podpieczone wyjmij z piekarnika i lekko schłódź. Na dnie rozsmaruj marmoladę żurawinową i zaczynając od krawędzi poukładaj wokół gruszki tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Pokryj nimi całe dno. Posyp owoce cukrem waniliowym i cynamonem.
Na środku każdego plasterka nałóż kopczyk marmolady. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Pokrój na porcje. Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 330 kcalŹródło: Na żywo