Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne ciasto. Lukrowany tulipan"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Zagnieć ją z masłem, po czym dodaj cukier, drobno posiekane obrane migdały oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj całość z przetartymi żółtkami oraz szczyptą soli i energicznie zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. 2. Schłodzone podziel na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkuj, wytnij z nich dwa duże placki w kształcie tulipana, a następnie przełóż na przykryte pergaminem blachy. Upiecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij po kwadransie. Gotowe posmaruj konfiturą różaną.
Śmietanę zagotuj z cukrem. Do 2/3 dodaj barwnik czerwony, a do reszty – zielony.
Oblej ciasto ciepłym lukrem, z boku umieść listki. Wierzch posmaruj czerwoną pomadą, a boki i listki zieloną. Obwódki zrób z polewy.
Czas: 80 min, 1 porcja = 260 kcal.Źródło: Kurier TV