Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne drożdżówki"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 163
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 163
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 szklanki ciepłego mleka, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj 3 łyżki mąki i starannie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Do pozostałej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, roztopiony tłuszcz, pozostały cukier oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (na około 90 minut).
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę lub paski. Dodaj cukier, cynamon oraz rodzynki, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Na cieście równomiernie rozłóż jabłka, zwiń w roladę, lekko spłaszcz i pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm.
Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie wierzch każdej posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie