Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyszne kubeczki waniliowo-cytrynowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 54
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 125
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 42
Składniki
W wysokim garnku ubij śmietanę, pod koniec dodając ksylitol.
Laski wanilii przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża wyskrob z nich ziarenka. Dodaj je do ubitej śmietany. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mleko skondensowane. Masa nie musi być ubita na sztywno, tylko mocno napowietrzona, dzięki czemu lody będą puszyste. Na koniec dodaj do masy sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Następnie przelej spienioną masę do pojemnika na lody, zamknij i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). W międzyczasie możesz raz lub dwa razy masę zmiksować.
Gotowe lody waniliowo-cytrynowe możesz podać z ulubionymi, świeżymi owocami, polane stopioną czekoladą lub syropem.Źródło: Świat kobiety