Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne placuszki z cukinii"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 220
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 220
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Składniki
Startą cukinię przełóż na sitko, oprósz solą i odstaw na ok. 15 min, by puściła sok. Po tym czasie odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru soku. Przełóż do miski, dodaj starte ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, natkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki układaj na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Pomidory oraz cukinię umyj, pokrój w plasterki. Ser mozzarella też pokrój w plastry. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wystudzone placuszki. Na wierzchu każdego połóż plastry pomidora, sera mozzarella oraz cukinii. Oprósz solą oraz pieprzem. Piecz 7-10 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 310 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie