Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszne rwane bułeczki"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 154
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 181
Polecam.
Odsłon: 860
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 154
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9269
Składniki
W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, pozostały cukier oraz mleko z drożdżami.
Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodając powoli rozpuszczony tłuszcz. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach, włóż do niej śliwkę i uformuj kulkę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jedna obok drugiej kulki ciasta (łączeniem do dołu). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180°C.
Przygotuj sos waniliowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie