Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne rwane bułeczki

Pyszne rwane bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Pyszne rwane bułeczki"

Składniki

  • Na 50 dag mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 15 wypestkowanych śliwek. Na sos waniliowy: 1 szklanki śmietanki kremówki 30 proc
  • 5 dag białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, żółtka, pozostały cukier oraz mleko z drożdżami.

  2. Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodając powoli rozpuszczony tłuszcz. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.

  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Każdą lekko spłaszcz w dłoniach, włóż do niej śliwkę i uformuj kulkę. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej jedna obok drugiej kulki ciasta (łączeniem do dołu). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180°C. 

  4. Przygotuj sos waniliowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę oraz ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Bułeczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń