Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety, sernik to sernik, ale jak nie trawi się białka zwierzęcego to ten będzie w sam raz. Jest naprawdę smaczny, ale nie tak łatwo go dobrze wykonać. Sama jeszcze no doszłam do tego co znaczy konsystencja kwaśnej śmietany.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 141
Składniki
Ugotuj kaszę: Najpierw zalej kaszę wrzątkiem, zlej tę wodę, Wlej zimne mleko. Gotuj ok. 5-10 min a potem zostaw na kolejne 10-15, żeby naciągnęła. Ostudź. Przetrzyj przez sitko lub zmiel na gładko. Połączyć z resztą składników. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest za gęsta dodaj trochę mleka. Nie nalej go jednak zbyt dużo, bo przy pieczeniu masa się nie zetnie i wyjdzie breja.
Przygotować spód. Płatki owsiane podpraż chwile na patelni, ostudź i zmiel na mąkę. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. wyklej nim spód tortownicy (o średnicy 20 cm) i piecz przez ok. 12-15 minut w temperaturze 200°C, aż się zezłoci.
Wyłóż masę na upieczony spód i piecz jeszcze przez 30-40 minut w temperaturze w 200°C, aż wierzch będzie lekko zrumieniony (i to trudno osiągnąć - musicie same wypróbować czas pieczenia). Kroić należy dopiero po wystudzeniu. Najlepiej następnego dnia.