Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto zawiera ser więc można je nazwać sernikiem. Zawiera też jabłka więc po części jest jabłecznikiem. Na pewno jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne i warte wypróbowania:)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2672
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 46
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 213
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Składniki
Najlepiej wybrać jabłka słodkie ale mało soczyste. Ich waga po starciu powinna być ok. 1 kg. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy lekko na sicie, żeby nie miały zbyt dużo soku i szybko /żeby nie ściemniały/ dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera i dosładzamy według uznania.
Spód blaszki wykładamy kakaowymi herbatnikami. Na herbatniki wykładamy połowę masy, przykrywamy drugą warstwą herbatników, rozsmarowujemy resztę masy i ponownie przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy polewę: masło roztapiamy na ogniu, dodajemy cukier puder i mieszamy do czasu aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mleko, energicznie mieszając łączymy składniki. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga: herbatników niczym nie nasączamy- one z czasem zmiękną od wilgotnej masy.