Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. Polecam :)
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 270
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 377
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 475
Polecam.
Odsłon: 828
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 270
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 377
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 475
Polecam.
Odsłon: 828
Składniki
Gruszki myję obieram, kroję na pół, usuwam gniazda, a następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję 2 łyżki wody, mieszam. Smaruję konfiturą ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Płatki migdałów prażę na patelni. Śmietankę zagotowuję w garnku, dodaję połamaną czekoladę i na chwilę odstawiam. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z formy, polewam całe ciasto czekoladą i posypuję płatkami. Odstawiam do zastygnięcia.
Przed podaniem dekoruję torcik bitą śmietaną i kawałkami gruszki. Smacznego