Do góry

Desery Przepis na:

"Truskawkowy przysmak"

Truskawkowy przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10811

Dodano:

Odsłon: 841

Rarytas i taki prosty. Przypomniał mi się biszkopt z zmielonych pestek dyni i dzisiaj upiekłam go. Do tego truskawki i krem z syropem klonowym.

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 40 g
  • zmielone prażone pestki dyni 30g
  • cukier 85g
  • 2 jajka
  • olej 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Wierzch: truskawki ok. 500 g
  • śmietana 30 % 200 ml
  • serek śmietankowy 200 g
  • syrop klonowy 2 łyżki
  • cukier puder 1-1,5 łyżki
  • dżem truskawkowy ok.6 łyżek
  • zielone winogrona kilka gron
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Prażone pestki dyni mielimy w młynku, mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

    Jajka z cukrem ubijamy do białości, dolewamy olej, i dalej już za pomocą łyżki dodajemy stopniowo suche składniki.

    Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem 20 cm tortownicy, pieczemy w 160-170 C około 20 minut. Studzimy.

    Serek powinien mieć temperaturę pokojową i trzeba odlać z niego wodę.

    Serek mieszamy z cukrem pudrem, stopniowo dolewamy syrop klonowy.

    Chłodną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix.

    Delikatnie mieszając, po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do serka.

    Biszkopt smarujemy 3 łyżkami dżemy, rozkładamy połówki truskawek, zakrywamy je masą serowo śmietanową. Resztą masy przykrywamy boki ciasta.

    Na wierzch kładziemy połówki truskawek , polewamy leciutko podgrzanym dżemem, na koniec dodajemy kilka winogron.

    Wstawiamy do dobrze schłodzonej lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń