Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rabarbar w leciutkiej bezie z twarogiem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 72
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 72
Składniki
Białka mocno schłódź. Potem ubijaj je, powoli dosypując 200 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, rozdziel ją na pół.
Dwie jednakowe blachy (15 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję bezy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 °C i piecz 45-60 minut. Blaty bezowe pozostaw na noc w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by wyschły.
Rabarbar oczyść, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj sok żurawinowy oraz 3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej do rabarbaru. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wtedy wrzuć rozmrożone porzeczki i maliny. Całość wystudź. Pistacje posiekaj.
Jogurt utrzyj z twarogiem i kremem cytrynowym. Bezowe blaty przełóż kremem serowo-cytrynowym i masą rabarbarową. Przed podaniem posyp pistacjami i cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 300 kcal.Źródło: Na żywo