Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Racuchy jabłkowe z żurawiną"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1358
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3518
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1358
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3518
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Składniki
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z solą. Mleko zmiksuj z żółtkami, dodaj mąkę, wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 min, aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj sos: twarożek śmietankowy wymieszaj z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Utrzyj na gładko.
Jabłka umyj, wytrzyj. Obierz je ze skórki. Długim wąskim nożem wykrój gniazda nasienne, a jabłka potnij w półcentymetrowe plastry. Od razu skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Nakładaj ciasto (po 2–3 łyżki), formując placuszki. Na każdym placku połóż plaster jabłka. Smaż ok. 2 min, przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 min. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć je z tłuszczu.
W taki sam sposób usmaż kolejne racuszki, aż do wyczerpania ciasta i jabłek. Na każdy połóż po łyżeczce żurawiny. Racuchy serwuj z sosem twarogowym.Źródło: Tina