Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rodzinna babka migdałowa"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 155
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 155
Składniki
70 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 14 porcji.
Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewam, dodaję do niej posiekane masło, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól. Ucierając, łączę stopniowo z masą jajeczną.
Foremkę z kominem smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto, posypuję je migdałami, piekę w temp. 180°C ok. 60 min.
Polewa: czekoladę kruszę i razem z mlekiem i masłem rozpuszczam na małym ogniu. Polewam nią ostudzoną babkę, ozdabiam skórką kandyzowaną oraz posypkami.
Moim bliskim bardzo ta babka zasmakowała. Monika Gorowa ze ŚwiebodzinaŹródło: Kobieta i życie