Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rodzynkowy piegusek"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 6
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 12
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7960
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 6
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 12
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7960
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia rolady). 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 0,80 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij, dosypując powoli cukier. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając ciasto łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp rodzynkami (wcześniej możesz je namoczyć w rumie i dobrze osączyć). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 15 minut.
Biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Usuń pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Rulon odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając.
Połącz ją z twarożkiem i cukrem waniliowym. Odstaw na ok. 5 minut w chłodne miejsce. Ubij śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę wymieszaj z tężejącą masą serową.
Biszkopt delikatnie rozwiń. Równomiernie posmaruj przygotowanym kremem, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony). Ciasto ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na około 3 godziny. Ew. ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina