Do góry

Desery Przepis na:

Rogale z nadzieniem makowo-marcepanowym

Rogale z nadzieniem makowo-marcepanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 2390

jako, że mój brat 11 listopada obchodzi imieniny, co roku pieczemy rogaliki z tej okazji :-). w tym roku chciałam zabłysnąc i użyć nadzienia z oryginalnych marcińskich ale za pożno obudziłam się z poszukiwaniami białego maku. Upiekłam z niebieskim ale są równie pyszne jak z białym. polecam :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • Kasia lub inna margaryna 1/2 kg (2 kostki)
  • jajko 4 duże
  • drożdże 10 dag
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana 12% lub 18% 40 dag (duży kubek)
  • mąka ok. 1kg
  • Nadzienie:
  • mak niebieski (lub biały) 30 dag
  • masa marcepanowa 10 dag
  • cukier puder 1 szkl.
  • migdały 10 dag
  • orzechy włoskie 10 dag
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 12 lub 18% 2 lyżki
  • biszkopty 6 dużych okrągłych pokruszonych na drobno
  • Lukier:
  • Cukier - puder 2 szkl.
  • gorąca woda 2-3 łyżki
  • dodatkowo: drobno pokrojone migdały do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rogali można podzielić na 2 dni, bo są dosyć pracochłonne. Z podanych proporcji wychodzi ok. 55 sporej wielkości rogali.
    W pierwszym dniu przygotowuję nadzienie. Mak, orzechy i migdały należy zalać wrzątkiem i po 15 min. odcedzić. Wszystko zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem i przełożyć do masy makowej, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i pokruszone biszkopty oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. (jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy trochę więcej cukru pudru). Nadzienie odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Kolejnego dnia przygotowuję ciasto i piekę rogale.
    Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Margarynę należy utrzeć z jajkami, dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć składniki. Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy cały 1kg mąki, na to wykładamy ciasto i zagniatamy do połączenia się składników. (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, tak aby swobodnie można było wałkować ale nie za dużo, żeby nie było za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych cześci i każdą osobno wałkujemy w kształcie koła o grubości ok. 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na których rozsmarowujemy masę makową (zostawiając przy kazdej krawędzi mały margines (ok. 0,5cm). Zwijamy rogale zaczynając od szerszego boku, do wierzchołka. Rogale przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy do zrumienienia w temp. 200 stopni ok. 15 min.

  3. Lukier: Cukier puder łączymy z gorącą wodą i rozcieramy aby powstała jednolita masa (gęstość regulujemy wodą lub cukrem p.). Smarujemy jeszcze ciepłe rogale i posypujemy szybko drobno pokrojonymi migdałami (lukier szybko wysycha). Czekamy do choćby lekkiego ostygnięcia i pałaszujemy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 11 listopada 2013 pycha:) tak narobiłaś mi ochoty na takie rogale że też zrobiłam:) takie zwykłe drożdżowe z masą makowo-migdałowo-cytrynową:)))
pozdrowionka:)
Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 listopada 2013 wspaniałe, bogate, marcińskie niech się schowają :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 listopada 2013 rzeczywiscie PRAWIE marcińskie :-), bo nie dośc, że z niebieskim makiem zamiast białego, to ciasto drożdżowe, zamiast półkruchego ale gwarantuję, że są naprawdę przepyszne :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 listopada 2013 Wielka sztuka jest zrobić takie rogale jak twoje, prawie marcińskie, podziwiam i biorę do zrobienia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń