Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki cynamonowe

Rogaliki cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki cynamonowe"

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • po półtorej szklanki mąki pszennej i krup czatki
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • olej
  • mak lub sezam do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło stop w mleku, ostudź. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj masło z mlekiem, mąkę pszenną i krupczatkę, wsyp cynamon, dokładnie wyrób. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrób.

  2. Ciasto podziel na 8–9 części. Z każdej uformuj placuszek. Posmaruj olejem, posyp makiem lub sezamem, zwiń. Natnij boki, zwiń spiralnie wokół własnej osi, końce połącz, tworząc rogalik.

  3. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut w temp. 180°C.

  4. Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,20 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń