Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11053

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Rogaliki drożdżowe z budyniem"

Składniki

  • 70 dag mąki
  • 30 dag ziemniaków
  • 3 dag drożdży
  • szklanka cukru pudru
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
  • jajko
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • rum do namoczenia rodzynek
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300 ml mleka do ugotowania budyniu
  • 1-2 jajka do posmarowania
  • mak lub mielony cynamon do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki drożdżowe z budyniem

Przygotowanie

  1. ok. 80 minut • Porcja ok. 190 kcal • Koszt porcji ok. 60 gr • Przepis na 24 sztuki

  2. Ziemniaki ugotuj w łupinkach. Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki. Zalej niewielką ilością letniego mleka i odstaw do wyrośnięcia.

  3. Resztę mąki wymieszaj starannie z solą, cukrem pudrem, ziemniakami, jajkiem, roztopionym masłem, resztą mleka i zaczynem. Zostaw do wyrośnięcia.

  4. Rodzynki zalej rumem. Ugotuj gęsty budyń i wystudź go, mieszając. Połącz z odsączonymi rodzynkami.

  5. Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki i każdy pokrój na 8 trójkątów. Nakładaj na nie budyń i zwijaj rogaliki.

  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aż podrosną. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem lub cynamonem.

  7. Piecz w temperaturze 170°C, aż nabiorą złocistego koloru.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń