Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z prażonymi owocami

Rogaliki drożdżowe z prażonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 975

Jabłko z rabarbarem to idealny duet, który świetni sprawdzi się w drożdżowych rogalikach...

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 125 g
  • drożdże świeże 40 g
  • mleko 3,2% 1 szklanka
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 7 łyżek
  • Owoce prażone :
  • jabłka 5-6 szt
  • rabarbar 3-4 szt
  • miód płynny 25 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać miodem i podgrzewać na małym ogniu. Po ok. 5-7 min dodać obrany i pokrojony w plastry rabarbar. Prażyć do miękkości. Drożdże skruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie jaja ubić cukrem na puszystą masę. Do zaczynu dodać resztę mąki i mleka, wlać ubite jaja i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować w okrąg, podzielić na 8 części i na skraj każdej nakładać owocowy farsz. Zwijać ciasto tworząc rogaliki. Odłożyć jeszcze na kwadrans do napuszenia.

  3. Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń