Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki krucho-drożdżowe z serem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 918
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 918
Składniki
ok. 45 minut • Porcja ok. 330 kcal • Koszt porcji ok. 85 gr • Przepis na ok. 16 porcji
Masło posiekaj z mąką, dodaj sól, rozkruszone drożdże, śmietanę, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki.
2 Przygotuj nadzienie. Twaróg wymieszaj z jajkiem i miodem (dla urozmaicenia do twarogu możesz dodać posiekane suszone owoce, np. morele).
Ciasto rozwałkuj na dwa okrągłe placki. Pokrój je na kwadraty, a potem po przekątnej na trójkąty. Na każdy nakładaj po porcji przygotowanego nadzienia i zwijaj rogaliki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż się apetycznie przyrumienią (około 20 minut). Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie