Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki maślane z masą makową

Rogaliki maślane z masą makową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki maślane z masą makową"

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 8 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • gotowa masa makowa z bakaliami
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16 sztuk

  2. Mąkę przesiej, zrób w niej dołek, wsyp rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszaj z niewielką ilością mąki i odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku.

  3. Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem do chwili, aż podwoi objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 28 cm i potnij na 8 trójkątów.

  5. Trójkąty posmaruj warstwą masy makowej i zwijaj rogaliki.

  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekaj około 15 minut, aż podrosną i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać je grubym cukrem lub cukrem w perełkach.

  7. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 15 minut.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń