Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki półfrancuskie napełnione miodowym nadzieniem"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13090
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 46
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 47
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13090
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 46
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę mieszam z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam. Kiedy się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jesz cze kilka minut. Przykrywam i wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła. Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.
Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem. Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz. Zwijam, formuję rogale. Zostawiam je na godzinę, by ciasto ponownie wyrosło. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami. Piekę 25 minut w 180 st.
<strong>Agata Skiba z Morawicy</strong>Źródło: Tina