Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki z marmoladą"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35853
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 132
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 237
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 270
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35853
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 132
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 237
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 270
Składniki
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki, 5 łyżek ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz roztopione, wystudzone masło. Wyrabiać ok. 10 minut, przełożyć do wysmarowanej olejem miski, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w koło i podzielić na 8 trójkątów. Na trójkątach rozkładać po kleksie marmolady, zwinąć rogaliki. Piec na blasze wyłożonej papierem 15 min w temp. 180oC.
Ubicie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest dość luźne, ale dzięki temu rogaliki po upieczeniu dłużej zachowają świeżość.
ok. 75 minut.Źródło: Twoje Imperium